De ce nu răspunzi, minunat prieten Vili?

Minunat prieten Vili,

…De ce ai plecat atât de repede, la numai 56 de ani, acolo sus, în Colonia Îngerilor?!
De ce m-ai lăsat mai sărac, pe mine și pe atâția alții, în lacrimă grea, am vorbit, doar, joi seara, erai la Vidin, și m-ai asigurat că „e puțin mai bine”…

…De ce ai plecat atât de repede, când așteptam să vin la premiera de la Teatrul Gong din Sibiu și să începem repetițiile la a 17-a ta piesă montată la Giurgiu?!

…Acum o lună, exact pe 28 iunie, vorbeam cu tine la Sibiu, erai de numai trei zile pe malul Cibinului, dintre care două le-ai petrecut, neașteptat, în spital!… Într-o lună, numai o lună, Dumnezeule, parșiva boală neagră, care mă chinuie și pe mine de aproape șase ani, te-a devorat galopant, imposibil, cumplit… Nu cred că este adevărat, e un coșmar de noapte sub furtuni grele!

…Chiar să nu mai vorbim, la o zi, două, despre teatru, despre profesoara ta de elită Cătălina Buzoianu, despre etapa de fotbal din Bulgaria, România, din Liga Campionilor, despre proiectele tale regizorale, despre traducerile tale superbe de piese din română în bulgară și invers?…

…Chiar să nu te mai aștept, luna viitoare, să începi repetițiile la Giurgiu, încă o piesă fascinantă pentru copii, sub bagheta ta vrăjită pentru cei mici și cei mari, te reîncărcase cu farmecul copilăriei năzdrăvanul de Cristofor, ce să înțeleagă, acum, micuțul de nici doi ani, lumina sufletului tău, ca și cele două fete, și nepotul, ca și soția ta Ramona, sfâșiată de durere?!

…Nu cred, priateliu, refuz să cred, că nu vom mai pune la cale premiere, că nu vom mai alerga fericiți la Festivaluri, fie și pentru o zi-două, că nu vom mai vorbi cu sufletul curat despre atâtea spectacole, printre care și premierele tale de excepție, acel inegalabil spectacol „Cimitirul păsărilor”, la Teatrul Mic, cu legendele Olga Tudorache și Dan Condurache, „Asteptându-l pe Godot”, la Iasi, „Pușlamaua de la etajul 13”, la Galați, „Căsătoria”, „Transfer de personalitate”, „Cezar, mascăriciul piraților”, „Tranka-Fleanka”, „Cănuță la Bacalaureat”, „Ultima dragoste a lui Don Juan” pentru publicul matur din Giurgiu, „Nu mor pescărușii când vor porcii mistreți”, la Vidin; despre atâtea bucurii oferite copiilor în sălile de teatru din Craiova, Brăila, Galați, Haskovo, Silistra, Yambol, ca să nu mai vorbesc de Integrala ta la Giurgiu, unde, ai montat primele patru spectacole de păpuși din istoria Teatrului „Tudor Vianu”, culminând cu proiectul româno-bulgar „Făt Frumos și Prințesa bulgară”, și la Giurgiu și la Silistra…

…Urma să mai scoatem un volum cu piesele mele traduse în bulgară, după cel lansat „cum laudae” la Biblioteca Metropolitană din Sofia, ca și la Giurgiu și Ruse, sau la Teatrul Odeon, unde, în mai,  a fost prezentat volumul în limba română al lui Orlin Dyakov, cu acea traducere a ta, în filigran, a piesei „De când te aștept”, montată în premieră, pe 13 iunie, la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu, de un alt prieten de-al tău, Vlad Stănescu, împietrit, când l-am anunțat, seara asta, că ai urcat în Ceruri…

…Priateliu, unde ești, de ce nu mai răspunzi la telefon, vreau să urc pe vaporul din Giurgiu, să privesc Dunărea în amonte și să te găsesc pe „corab”-ul din Vidin?

…Anul trecut, m-ai dus în Florentinul tău natal, mereu o primăvară de suflet pentru tine, pe malul Dunării, la vreo 16 km. de Vidin, și, acum, în această duminică grea ca o lespede, ielele mă cheamă să vin, mâine, 29 iulie, să ne despărțim pe vecie, vor veni și alți prieteni de-ai tăi de suflet din teatrul din Giurgiu, Letiția, Eugen, Mirel. Au innebunit ielele astea, priateliu, eu nu pot să le cred… Eu tot plâng, scriu cu lacrimi, și-l întreb pe Bunul Dumnezeu, cum de a putut lua atât de devreme un suflet nobil ca al tău, care nu vedea decât Frumosul și Binele din viață…

…Minunatul meu Vili, scump prieten ca un frate, eu nu cred, refuz să gândesc că nu ne vom mai întîlni. Știu că te-ai dus o Clipă, o Amintire, să te odihnești, să uiți de oamenii răi și nedreptățile pe care ți le-au făcut. Știu, că, dintre Îngeri, ne vei urmări și ne vei trimite gândul bun, urările pentru sănătatea lui Cristofor, a fetelor, a nepotului, a Ramonei, a tuturor celor care te iubesc, te prețuiesc pentru Viața ta demnă, curată, într-o fascinantă Creație.

…Nu spun „Бог да ти прости”, ci Dumnezeu să aibă grijă de tine, acolo, unde, ne vom reîntâlni. O prietenie ca a noastră nu se termină odată cu părăsirea lumii pământene!
… Dragul meu Vili Perveli Nikolov, prieten din scripturi alese, de ce nu răspunzi?! Mi-e dor de glasul tău, mi-e dor de tine, Priateliu!

9 comentarii

  1. Stiu ca nu aveti nevoie de cuvinte straine in aceste momente.Dar imi ingadui sa o fac deoarece sunt foarte legata de comunitatea bulgara prin origine, le vorbesc limba si am avut si mai am multi prieteni si amintiri unice legata de aceasta tara minunata.
    Nu pot de cat sa regret aceasta pierdere uriasa, ma rog sa aveti putere ptr dvs si pentru el, goleam priatel si Dumnezeu sa-l ierte!
    Cu respect si admiratie!MP

  2. Asa cum spuneati, la inmormantarea lui Vili, el este printre noi. E viu in inimile noastre . E ca vantul, il simtim, dar nu il vedem…

  3. dragul de Vili, am vorbit anul trecut, mi-a spus ca totul ii mergea bine, mi-era tare dor de el. Ne-am promis ca o sa ne vedem curand… Am aflat ieri vestea asta de necrezut, am incercat sa sun pe numarul de mobil pe care-l stiam, sperand sa-mi raspunda cineva care sa-mi spuna ca totul era o greseala, sau macar Ramona care sa-mi povesteasca cum a fost posibil sa se intample asa ceva de urat. E inchis. Plang de ieri fara rost. Pot sa spun cuiva ceva despre el? Cat mi-era de prieten? Cat era de artist? Si mi-e dor de el tare de tot.

  4. Buna Ramona, n-am gasit pe nimeni care sa-mi spuna cum pot sa iau legatura cu tine. Pot sa-ti scriu? Eu sunt prima „ultima dragoste a lui Don Juan”. Ce face fetita voastra? Nu pot sa gasesc nici o vorba in stare sa-ti spuna cat de rau imi pare….

  5. l-am cautat in sala la festivalul din galati …asteptam ochii vii , privirea ,dorintea de a despica in mare claritate ce scena a oferit …..erau randuri pline de oameni si nu intelegeam de ce el nu e…..aveam incredere in talentul lui , in puterea lui de perceptie ….si nu era….am plans de dor si de nevoie ….unde esti draga vili ? daca nu aici atunci unde ? ma scurg pe lacrimi si lipesc capul de geam sa ma vada o frunza sa planga si ea ….e toamna….alta toamna …au trecut toamne cu frunze si a ramas doar un loc luminat …tu stii care ….de ce nu mai vii ? cum sa fac sotron din durere ?

  6. iarta-ma ….m-a crispat realitatea si am fugit in iarna…..nu am sa te mai gasesc niciodata …si ma doare clipa pierduta …iarta-ma ! o poti face ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *