…Am schimbat lunile, noaptea trecută, la câteva zeci de minute de la frumoasa medalie de bronz a lui Răzvan Alexandru Martin, la haltere. Era al doilea argint din ultima zi de iulie (după cel al minunatele noastre fete, la gimnastică). Astăzi, în prima zi din august, pe după-amiază, ca să prindă toate ziarele succesul (nu cum s-a întâmplat cu succesul lui Răzvan, inexistent în mai toate publicațiile din această dimineață!?!), încă o medalie, tot la haltere, dar de argint: Roxana Daniela Cocoș (23 de ani) a urcat meritat pe treapta a doua a podiumului! Roxana a forțat chiar să aducă aurul la București, în ultima încercare, gata să ridice haltera de 146 kg. desupra capului! Dar, din păcate, a ratat de puțin și rămâne cu un “argint” valoros, o performanță excelentă, într-o companie grea, și la propriu și la figurat.
…Drumul spre Argint n-a fost deloc ușor. Trei încercări la “smuls”, care au dus-o la greutatea de 113 kg., zestrea pentru faza a doua, proba de “aruncat”. Iar Roxana și întregul ei staf (inclusiv legendarul Nicu Vlad, campionul olimpic de ieri, președintele de federație de azi!) au știut să calculeze exact în culise pașii spre piscuri, de la dozarea greutății la presiunea psihică pusă pe adversari. N-a intrat în etapa a doua, la “aruncat”, cu greutate mică, a așteptat ca rivalele să se macine și împrăștie în kilograme puține. A plusat cu 138 kg. la prima încercare (din trei), ca la o licitație, urcând, apoi, la 143 kg., greutate care a lăsat în urmă două bieloruse valoroase… Ca ultima încercare, de 146 kg. (greutatea Roxanei este de 68 kg.!), să o rateze la “mustață”. Oricum, nu i-ar fi adus “aurul”, căci halterofila nord-coreeană a reușit și în ultima tentativă. Sub semnul lui Hercules, astăzi ne-a fericit Roxana noastră de argint!…
…Astăzi, 1 august, m-am sculat cu gând de record istoric pentru sportul românesc. După extraterestra performanță de azi-noapte, când fenomenalul înotător american Michael Phelps a obținut a 19-a medalie (15 de aur!), am visat să o văd pe fenomenala Georgeta Andrunache punându-și la gât a șasea medalie de aur, după cele de la ultimele trei Olimpiade! Ar fi fost un record istoric pentru noi, care ar fi lăsat în urmă pe amiralul Elisabeta Lipă. Ar fi fost… Finala de dublu rame s-a dovedit prea rapidă, grea, ca o ultimă Golgotă pentru minunatele noastre sportive Georgeta Andrunache și Viorica Susanu, în fața echipajelor dezlănțuite ale britanicelor (care au câștigat en fanfare aurul!), Noii Zeelande și Australiei. Trecerea anilor, pauza făcută de cele două sportive de aur pentru Marele trofeu al vieții lor-câte un copil!- au cântărit greu.
…N-aș vrea să citesc, după acest ultim loc V, un Cântec al lebedei, critici balcanice și răutăți, barbarisme românești (cum s-a întâmplat, incredibil, abominabil, în cazul Alinei Dumitru, după argintul olimpic!?!). Georgeta Andrunache și Viorica Susanu merită un buchet mare și ales de mulțumiri, din partea tuturor, acum, la retragerea dintr-o carieră gravată în efigie de Legendă!
…În prima zi de august, după-amiază, văd un formidabil mini-interviu la TVR. Cu întâiul nostru campion olimpic la Londra, tiristul Alin George Moldoveanu, și cu antrenorul lui, Sorin Babii, aurul olimpic de la Seul ‘88. În câteva minute, parcă am vizionat un film excelent sau am citit un roman. Alin George Moldoveanu și antrenorul lui sunt realmente eroi de literatură, veniți din realitatea plină de fantastic. Fiecare avea să mărturisească, separat, că nu a vrut să știe cum merge concursul, așa, pentru liniștea psihică. “Ne-am izolat fiecare, concentrați pe ce avem de făcut…; S-a întâmplat să-mi iasă mie totul. Se putea întâmpla și să nu-mi iasă chiar totul”, mărturisea, molcom, fără pic de emfază, noul campion olimpic, care ne-a mai dezvăluit un secret: nu-i vânător, n-a tras în viața lui cu altă armă decât cea de concurs! Și nici nu intenționează să țintească animale, doar “decarul” care l-a îmbrăcat, ca un Sir, în aur londonez… L-am privit atent pe Alin George Moldoveanu, fascinat de atitudinea și gândirea lui. Peste puține minute, personalitatea lui din scripturi rare avea o explicație: a terminat și facultatea de psihologie!… Aflasem acest amănunt atât de important, de la Ionel Stoica, de lăudat pentru emisiunea dedicată Olimpiadei, făcută cu seriozitate, competență și dragoste de sportivi, zilnic, la TVR …
…Zestrea noastră la Londra a ajuns la 6 medalii: una de aur (Alin George Moldoveanu-tir), trei de argint (Alina Dumitru, Corina Căprioriu-judo; Roxana Daniela Cocoș-haltere), două de bronz (echipa de fete, gimnastică; Răzvan Alexandru Martin-haltere). Șase medalii în cinci zile de concurs! De-am adăuga câte o medalie în fiecare zi…