… Uvertura „optimilor” a fost un meci de infarct! Unul care a decis trupa calificată numai la penalty-uri, după 120 de minute de tensiune maximă! A avut baftă cu carul Selecao, trupă modestă (cu o linie de mijloc a la Metalurgistul Cugir, cum ar fi zis regretatul Eftimie Ionescu!), plină de fițe (nu întâmplător spun specialiștii că brazilienii ne prezintă cea mai modestă generație din ultimul sfert de veac), care și-a dat adevărata măsură, de cum a dat de un arbitru corect, englezul Howard Webb. Care cavaler nu era nici japonez, uzbek sau paparudă cu fluier-sluga lui Blatter, ci britanic care se respectă, apărând dreptatea, ca în min. 55, când, la 1-1, Hulk a marcat, însă după ce a preluat balonul cu mâna! Și golul nu a fost validat, deși stadionul devenise un vulcan ce credea că-l va intimida pe valorosul Arbitru…
…Până atunci, mediocra Selecao, susținută de un puhoi de lume în tribunele de la Belo Horizonte, a deschis scorul, în min. 11, prin David Luiz (de la Chelsea), a mai ratat o ocazie prin starul Neymar, nu prea în apele (a se citi valoarea) lui, dar jucătorii văzuți de mai toți noii campioni ai lumii, reprezintă o garnitură dezarticulată, obosită, cu un experimentat antrenor (titlu mondial cu Selecao; vicetitlu euriopean cu Portugalia) intrat în eclipsă de idei! Carențe apărute clar, în min. 32, când haoticul Marcelo a executat neinspirat un banal „out”, masivul Hulk n-a putut struni mingea, și Alexis Sanchez (totuși, de la Barcelona) nu-i putea ierta: 1-1! Din acest moment, labilitatea psihică a brazilienilor (sesizabilă și în remiza albă, din grupe, cu Mexicul) le-a amplificat și mai mult haosul, presingul chilienilor făcându-i o echipă de duzină! Milionarii lui Scolari vor avea două ocazii bune, numai că Neymar (min.81) trimite mingea în portar, din 10 metri, iar „ghiuleaua” lui Hulk este scoasă miraculos de bravul Bravo. Ca în ultimele două minute din cele 90 tradiționale, ambițioșii și tehnicii chilieni să aibe ei două șanse uriașe de a detona o „bombă” similară cu acea din 1950, de pe Maracana, când uruguayenii marcau în finală, fâcând 2-1 pentru ei și aruncând Brazilia în dezastru național.
…Acum, la 1-1, au urmat cele două reprize de prelungiri, în care gazdele au căutat mai mult, dar fără claritate poarta „roșilor”. Ca finalul prelungirilor să fiu absolut halucinant!!! După ce nevinovatul (în fotbal) Jo și-a înfipt crampoanele în pieptul portarului Bravo, ceea ce nu i-a intimidat pe minunații chilieni, care alergaseră cu 10 kilometrii mai mult decât echipa gazdă! Dimpotrivă, s-au năpustit năucitor spre careul gazdelor, făcute șah-mat, numai că „fulgerul” lui Pinilla (de la Cagliari) a zguduit transversala!?!… Era minutul 120, în loc de Marea Surpriză, bara (Sau Dumnezeu) a trimis duelul la seria de penalty-uri, ca totul să devină un thriller, în stare să ne țină cu sufletul tremurând, în așteptarea rezolvării dilemei: cine merge în „sferturi”!…
…Împotriva psihologiei elementare, valorosul antrenor al chilienilor, argentinianul Jorge Sampaoli, l-a desemnat pe… Pinilla (cel, logic, apăsat de „bara” din min 120!) să execute primul lovitura de departajare pentru echipa sa. Căci brazilienii au pornit ruleta, prin David Luiz, care a punctat elegant. Dar Pinilla a mai ratat o dată. L-a imitat și Sanchez, iar Selecao s-a desprins la 2-0 în loteria penalty-urilor. Însă a venit și rândul brazilienilor să ducă mâinile la piept, să nu le crape inima: au ratat Willian (Chelsea) și Hulk (Zenit St.Petersburg), chilienii au egalat situația: 2-2, la loviturile de departajare! Neymar a bătut ultimul penalty, 3-2.. Ca într-un final nebun, omul cu șapte inimi, Gonzalo Jara (ajuns prin Albion, la Nottingham Forest) să-l țintească pe excelentul Julio Cesar (care apărase două lovituri, „Ave Cesar!”, Bravo-numai una), dar și BARA! A doua bară blestem pentru neînfricata Chile, în ultima fază, la granița Destinului! Brazilia se califică, efectiv cu baftă chioară, în „sferturi” (cu 4-3, rezultat final), dezamăgind, însă, prin jocul ei prăfuit! În timp ce mica reprezentativă chiliană a câștigat prețuirea lumii-ntregi, prin curajul, devotamentul, tactica-scai nimerită unui asemenea meci, dar și prin fotbalul ei tehnic în stare să îmbrace în laude jucători ofensivi de cinci stele: Alexis Sanchez (Barcelona), Vidal (Juventus), Vargas (Valencia), Gutirrez (Twente) sau Pinilla (Cagliari).
…Eu unul, nu pot îmbrățișa ideea lansată, pe un post TV, că eliminarea Braziliei, în seara aceasta, ar fi anulat Carnavalul! Că Mondialul ar fi devenit o… nuntă fără mireasă! Și, dacă este vorba de o „mireasă cu gene false”, cum sună o piesă a Lui Dumitru Radu Popescu, mare (și competent) prieten al fotbalului adevărat, cum a fost Selecao în seara-thriller?!.. Refuzăm frumoasele Surprize, care au dat atâta farmec și în acest Mondo-Samba?!