COSTA RICA, nebunie totală! Spania și Anglia-out…

…Mondialul-Samba a luat foc! Costa Rica a bătut și Italia, cu 1-0! Cutremur, Tsunami, Potop în lumea fotbalului! Neînfricații din Coasta Bogată, admirabili prin jocul lor total, l-au redus la tăcere și pe îngâmfatul, teribilistul Balotelli, cel care promitea să ajute Anglia, învingându-i pe costaricani, în schimbul unui pupic de la Regină!?! Măi, „frumosule”, măi zurbagiule, The Queen este un Simbol al Lumii!

…Și, uite așa, în urma acestui halucinant 0-1 al italienilor, după Spania, campioana mondială en titre -o Furia Roja venită în Brazilia cu mari pretenții, pleacă acasă și Anglia! Două forțe de altădată scoase, acum, de la masa bogaților, de mediocritatea lor de regi goi, fără straie de Gală mondială. Spania și Anglia, două jucării stricate!… Vanitoșii din perfidul Albion, cu antrenor de carton (am scris, asta, despre Roy Hodgson, înainte de a începe Grupa D!), au pierdut azi-noapte, în fața Uruguayului, reanimată de furia lui Luis Suarez, vârful hiulit al lui… Livepool răzvrătindu-se printr-o „dublă” istorică (min. 39, 85, după ce egalase Rooney, în min. 75)…

…Ceea ce părea un accident, victoria echipei neluate de nimeni în calcule, acel șocant 3-1 (0-1) semnat de Costa Rica, în debutul Mondialului brazilian, în duelul cu dubla campioană mondială Uruguay, s-a dovedit, în această seară bucureșteană, primul argument pentru Valoarea unei reprezentative minunate! Costa Rica a învins, la Recife, și Italia, altă campioană mondială, un 1-0 (1-0), rezultat deloc întâmplător, mai ales că echipa considerată de decor până la acest Mondo-Samba a avut un penalty clar, în min. 42, când fluierașul a pagubă, un Osses din Chile, n-a vrut să vadă (deși era la doi pași de careul cu vizibilitate absolută!) că rudimentarul Chellini a intrat ca o locomotivă cu cărbuni umeziți în vulpoiul de Campbell! Oricum, Dumnezeu n-a dormit și peste două minute Bryan Ruiz, atacantul de 28 de ani de la PSV Eindhoven, a aruncat casele de pariuri în aer și Italia în Lacrimă: un 1-0 de Istorie!

…Dincolo de sublima Victorie, echipa columbianului Jorge Luis Pinto a etalat un fotbal absolut încântător, fără vreun complex în fața titanului Italia. Un fotbal care mi-a reamintit de Naționala României la Wold Cup 94!… Nu doar devotament total, superbă disciplină, atu-urile micilor echipe prin care încearcă Oceanul fotbalului, dar și o gândire de joc incredibilă și o tehnică de vis, de ne reamintim numerele de magicieni ai balonului- Bolanos (activează la F.C. Copenhaga), Campbell (proprietate a lui Arsenal, împrumutat la Olympiakos Pireu), Bryan Ruiz, Urena (Kuban Krasnodar, Rusia), Calvo (Valerenga), Tejeda (Saprissa)! Multe dintre contraatacurile costaricane aduceau cu acele raiduri ucigătoare ale lui Hagi, Răducioiu, Ilie Dumitrescu, în California visurilor noastre de neegalat, având în spate o defensivă eroică, iar la mijloc travaliu de salahori cu galoane de prinți ai sportului-rege!

…Încântătoarea Costa Rica a fascinat prin cele două victorii argumentate în fața a două campioane ale lumii și este prima echipă din Grupa D calificată în „optimi”-au făcut pasul și Olanda, Chile-Grupa B, Franța-Grupa E, după acest 5-2 (3-0), în care Elveția putea arunca prosopul și trimite portarul Benaglio la culcare, înainte de meci! Nu-i o premieră pentru mica reprezentativă din America Centrală, scăldată de Pacific și Caraibe, ea a depășit faza grupelor și în 1990, după un 1-0 cu Scoția și 2-1 cu Suedia, cedând doar în fața Braziliei (0-1)! Numai că euforia depășirii grupelor s-a înecat în amărăciune după eșecul la scor (1-4 cu Cehoslovacia)… În 2002, la Mondialul asiatic, a ratat calificarea în optimi la golaveraj, în dauna Turciei (1-1), după ce bătuse Chile (2-0) și cedase la scor (2-5) cu Selecao… N-a făcut decât simplă prezență la Mondialul german (2006), când a plecat acasă cu zero puncte din cele trei dispute ale grupei (2-4 cu Germania, 0-3 cu Ecuador, 1-2 cu Polonia). Acum, însă, o cunună de două victorii de Legendă! Să bați în serie Uruguay și Italia pare neadevărat! Dar, este Realitate! Nu doar costaricană, ci mondială! Costa Rica a devenit simpatia a sute de milioane de oameni din lumea-ntreagă! Cum am fost noi în America!…

…Acest incredibil 0-1 al Italiei, care-i pune sub semnul întrebării calificarea din grupe -ce părea „en fanfare” după victoria (2-1) cu Anglia, trupă de duzină-, înseamnă una dintre Halucinațiile din istoria fotbalului. Numai că Italia mai are un antecedent dintre acelea care te pot trimite la casa de nebuni: 0-1 (0-1), tot în grupe, la Middlesbrough (oraș-coșmarul Stelei!), unde, la 19 iulie 1966, în unicul Mondial din Anglia, în meciul cu desculții din reprezentativa R.P.D.Coreene! Atunci, călăul Italiei a fost un neștiut Pak Doo-Ik, care a marcat în min. 42, trimițînd acasă o repezentativă galonată, ce-i cuprindea, la ora aceea, sub comanda lui Fabbri, pe Sandro Mazzola, Fachetti, Rivera, Bulgarelli, Guarnerri… Două echipe comuniste (URSS și Coreea de Nord) au mers în „optimi”, atunci, Italia și Chile au rămas repetente… Acum, squadra azzurra poate merge mai departe, dacă, marți 24 iunie, nu va pierde duelul cu celeștii renăscuți, parcă, în întâlnirea cu englezii. Numai să nu joace tot ca astăzi, fără idei, fără inimă, cu un Pirlo aflat, parcă, pe malul piscinei, cu un Campari-Orange în față, cu un Balotelii împăunat și prins obosit în ofsaid, nervos și dur, fără claritate la mijloc și departe de specialitatea casei, defensiva, întoarsă ca mărgelele de costaricanii ce mai puteau puncta pe final de meci!

…Rezultatul de la Recife, din 20 iunie 2014, de predat la lecțiile de Istorie și de prins în cărțile cu povești adevărate, a avut efectul unei adevărate „bombe atomice” la Londra. S-au calculat rapid pierderile aduse de eliminarea prematură economiei britanice: 400 de milioane de euro. Dincolo de bani, bani și iar bani, însă, a suferit un dezastru imaginea țării care a inventat fotbalul! Dacă așa o fi, mă întreb după acest Mondial…

Un comentariu

  1. De o mie de ori Felicitari! Nu a aparut in presa romana ceva Mai frumos decat Jurnalul dv. Brazilian. Sunteti un scriitor minunat, sa va dea Dumnezeu sanatate!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *