J.O. Ziua a III-a, când a răsărit Aurul și pe ulița noastră

…Luni 30 iulie. Superb început de săptămână pentru sportul românesc. Prima medalie de aur! Nu la judo sau scrimă, unde ne așteptam, unde existau atâtea premise, ci la…tir, proba de pușcă aer comprimat 10 m.! Eroul nostru este Alin George Moldoveanu (curat moldovean, din Focșani, unde s-a născut și Corneliu Ion, campion olimpic în 1980, la Moscova!), fiind legitimat, acum, la Omega Terom Iași și Dinamo București! Terminase imediat sub podium, acum 4 ani, la Olimpiada chineză. Acum, favorit era campionul mondial en titre, italianul Campriani. Numai că, după primele cinci focuri, românul cu față de academician (nu întâmplător este absolventul a două facultăți!) s-a cățărat amenințător pe poziția de aur. Al șaselea foc, cel mai slab, l-a trimis pe locul III! După care, îmsă, Alin George Moldoveanu a mers ca un ceas, iar ultimul foc i-a adus aurul! Performanță formidabilă, pentru care laudele sunt prea puține, parcă… Moment de aur în sportul românesc care ar trebui să-i împiedice pe rechinii imobiliari în cursa lor de a transforma într-un… complex de blocuri Poligonul Tunari, leagănul atâtor generații de tiriști români care au cucerit lumea!… Sunt sigur, „capodopera” lui Alin George Moldoveanu la aceste Jocuri Olimpice înseamnă startul pentru un tezaur românesc la Londra 2012!…

…Cu aurul de la Londra, tirul românesc reface o superbă tradiție olimpică, începută, în 1952, la Helsinki, unde regretatul Iosif Sârbu (care s-a sinucis în 1961) a devenit primul campion olimpic al României… A urmat aurul lui Ștefan Petrescu, la Melbourne, în 1956, cel al lui Ion Dumitrescu, campion olimpic, în 1960, la Roma, ca ultimul nostru laureat olimpic la tir să fie arădeanul Sorin Babii, în 1988, la Seul. Sorin Babii, antrenorul de astăzi al noului campion olimpic la proba de pușcă aer comprimat 10 m. Alin George Moldoveanu nu s-a născut din spuma mării…

…Întrebat, imediat după superba lui performanță, dacă se gândea, la ultimul foc, că va cuceri aurul, Alin George Moldoveanu a declarat sincer, molcom, cu aerul unui cercetător științific: „Nu au loc alte gânduri, când te pregătești să tragi, să ochești ținta!… Nu știam evoluția clasamentului în timpul tragerilor și asta m-a ajutat foarte mult”. Gândul lui era de mult unul singur: ținta de aur olimpic!…

…În această luni, întâia zi a unei săptămâni pline, credeam, mai mult ca niciodată, că vom obține aur la scrimă! Dar, muschetarele, nefericite, ghinioniste, ca și muschetarii noștri la Londra, duminică. Ana Maria Brânză s-a oprit în fața celei de a doua adversare, ucraineanca Șemyakina (14-15); Ana Măroiu a pierdut și ea culoarul spre medalii în fața unei sud-coreene (Shinal), ca Simona Gherman să nu reușească răzbunarea eliminării Anei de către spadasina din Kiev. Când trei speranțe de aur, argint sau bronz se duc de râpă, la o singură tușă, ca un blestem, neprinzînd măcar o semifinală, începi să te gândești că nu-i, la mijloc, doar ghinion. Este ceva care ține de psihic… După duelurile ratate și de băieți și de fete la individual, așteptăm revanșa în concursul pe echipe. Cred încă într-o medalie la scrimă!…

…Pe tatamiul înnobilat de suferința și argintul Alinei Dumitru, șocat de acea fatală ultimă secundă a Andreei Chițu, în Ziua a III-a, am avut din nou iluzia aurului olimpic. Lugojeanca Corina Căprioriu (ajunsă cu sportul la Cluj) a cravașat spectaculos până în finală, a intrat în „Golden score” (prelungiri) cu japoneza Matsumato, părea că se va îmbrăca în aur, însă (neatenție sau… gafa arbitrilor?), a fost descalificată pentru că ar fi ieșit intenționat (!?!) din spațiul de luptă. Și, uite așa, schimbul Alinei Dumitru pentru prima treaptă a podiumului nu a apărut!… Oricum, avem două medalii de argint la judo, ceea ce reprezintă un succes de ecou!… Un cuvânt de laudă pentru comentariile lui Dragoș Bocănaciu, la TVR, ziarist de competență, echilibru și profesionism, cum ar trebui să fie mulți dintre cei care dau din gură fără să spună ceva…

…Scandal de proporții, pe seară, în finalul concursului masculin de gimnastică pe echipe (unde băieții noștri nu s-au calificat!). După ce americanii, excelenți în calificări (locul I), s-au risipit într-o cavalcadă de greșeli elementare și au ieșit din cursa pentru medalii, podiumul final a fost afișat, după ultimul „aparat”, astfel: 1. China, 2. Marea Britanie, 3. Ucraina! Sub podium, Japonia, SUA și Rusia. Un podium absolut surprinzător! Numai că el a fost schimbat în câteva minute de.. .arbitri!?! Contestația niponilor, care căzuseră de două ori de pe „cal” (este vorba de aparat, nu de… Calul troian!), a fost pitrocită jenant de așa-zișii judecători care, în huiduielile unei săli arhipline, a schimbat clasamentul: 1. China, 2. Japonia (!!!!!!!), 3. Marea Britanie, 4. Ucraina!?!… Rușinos!… De altfel, nici la judo și scrimă n-au lipsit jenante, lamentabile gafe uriașe de arbitraj! La Londra nu-i, se vede, doar soare… O rază de soare, în concursul de gimnastică, a fost și comentariul fostului mare campion Marian Drăgulescu, la Eurosport! Sincer, aș fi preferat să-l aplaud în lupta pentru medalii…

…Altă zi frumoasă în bazin! Unde a apărut un adevărat ‚copil minune’, o jună de 15 ani, din Lituania, Ruta Meilutyte, care a făcut din finala de 100 m. bras o veritabilă capodoperă a genului, depășind toate marile campioane (olimpică, mondială, europeană) aliniate la start. Ea ne-a dus cu gândul, imediat, la copilul minune al natației românești, Diana Mocanu, care, la 16 ani, a cucerit două medalii de aur la Sydney. De n-ar dispare și Ruta tot atât de repede cum a răsărit în aur, ca Diana noastră!… Valurile de simpatie din cea mai modernă piscină din lumea, cea londoneză, pentru mica sirenă s-au datorat, cred, valorii ei uluitoare, dar și bucuriei gazdelor care și-au găsit un dram contribuție  la acest uluitor succes! Din moment de Ruta s-a mutat cu tatăl său, după decesul mamei, în Anglia pentru a face performanță. Și ce performanță!

…În bazin, din păcate, yankeul Ryan Lochte, noul star al natației americane, încununat cu o medalie de aur în prima zi de concurs, n-a mai prins nici măcar ultima treaptă a podiumului, la 200 m. liber, unde a triumfat, surprinzător, însă absolul meritat, francezul Yannick Agnel, ca medalia de argint să fie împărțită de sud-coreeanul Park și chinezul Sun, care, în final, au atins peretele bazinului în același timp!… Americanii, însă, s-au revanșat, cu o „dublă” la băieți (Greveers-aur, Thoman-argint, în cursa de 100 m. spate) și cursa de aur a lui Missy Franklin! Deocamdată, bazinul pare o afacere americano-chineză, dacă luăm în calcul și săriturile sincron de la trambulină, unde asiaticii au venit cu gândul declarat de a câștiga aurul în toate cele șase probe! În primele două zile de sărituri, chinezii au câștigat detașat aurul!…

…După trei zile de concurs, clasamentul general numără 37 de țări care au cucerit medalii. Pe primul loc, China, cu 17 medalii (9 aur, 5 argint, 3 bronz), urmată de SUA (5, 7, 5), Franța (3, 1, 3), R.P.D. Coreeană (3, 0, 1), Italia (2, 4, 2), Coreea de Sud (2, 2, 2). Rusia e pe locul 7 (2, 0, 3), Japonia pe 9 (1, 4, 6), iar… România pe poziția a 11-a (1, 2, 0). La Beijing, acum 4 ani, chinezii au dinamitat clasamentul general, cu 51 de medalii de aur, față de cele 36 ale americanilor și 23 ale rușilor. La Beijing, recolta tricolorilor noștri n-a fost prea strălucită: 4 aur, 1 argint, 3 bronz. La argint, stăm, deocamdată, mai bine la Londra. N-au trecut, însă, decât trei zile de concurs…

…Din păcate, la București se discută prea puțin despre Olimpiada la Londra. Continuă, în schimb, „circul” Referendumului. O știre-bombă (cum au anunțat-o televiziunile din seara acestei zile de luni 30 iulie): cetățenii români cu drept de vot sunt 16.527.971! Și nu peste 18 milioane, cum s-a anunțat oficial, dar nedocumentat! Să vedeți, acum, lupte, pe față și pe sub centură! Dacă ar privi la Olimpiada XXX, cu siguranță ar învăța și politicienii noștri ce înseamnă cel puțin fair-play-ul…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *