„Bursucul” și conferința de pește

…Astăzi, în prima zi din ultima săptămână a acestui an, Dan Petrescu, antrenorul demisionar al echipei campioane Unirea Urziceni, a programat o conferință de presă. La București. Cum, peste noapte, destinația „Bursucului”, Dinamo Moscova (locul 8 în prima divizia rusă), s-a mutat la vreo mie de kilometri, mai spre sud, în liga secundă (!?!), așteptam multe despre verdictul așa-zisului „cel mai bun antrenor român din 2009”. Din păcare, a fost o conferință de presă melodramatică, plină de regrete, de laude, de la patron la femeia de serviciu și toată floarea cea galonată a trupei din Bărăgan, cu un refuz jenant de spune de ce a renunțat la o „dublă” europeană de mare ecou (cum este cea cu Liverpool, în „optimile” Europei League!) pentru liga secondă din Rusia?! Un eveniment terminat în coadă de pește, căci Dan Petrescu a ținut-o, de la un cap la altul al întâlnirii cu presarii, cu „motivul personal al deciziei sale”, cu „cea mai bună alegere pentru mine și familia mea”, cu „un proiect asemănător celui de la Urziceni” etc. Nici o curiozitate a ziariștilor n-a putut trece de zidul „despre motivul deciziei mele nu vreau să vorbesc”, „nu pot să vă spun”! Ba, beneficiind și de o asistență venită, parcă, adormită de la o petrecere, n-am aflat nici la ce echipă va merge Dan Petrescu în Rusia! Incredibil, dar adevărat: niciun ziarist prezent nu a pus întrebarea elementară: Dinamo Moscova sau Kuban Krasnodar? A trebuit să accesez agențiile străine și să aflu din sursă rusă, mai exact de la „Itar Tass”, că „Dan Petrescu a semnat un contract pe trei ani cu formația Kuban Krasnodar”, retrogradată în noiembrie din prima divizie rusă!

…Motivul despre care Dan Petrescu n-a vrut, n-a putut (Sic!) să vorbească, pare să îl reprezinte banii. Ar fi vorba de 1(un) million 500.000 de euro de la patronul lui Kuban Krasnodar, un miliardar care este și guvernatorul regiunii! Plus bonusuri astrale pentru revenirea imediată pe prima scenă, pentru vise europene, ca ale lui Rubin Kazan, ultima dubla campioană. Nu văd de ce a fugit, ca Agiuță de tămâie, „Bursucul” de acest element. Doar nu furase acești bani, ei însemnând o recunoaștere a valorii lui!… Ermetismul lui („Nu pot să vă spun”!?!) a dat imediat drumul la speculații, Kuban Krasnodar fiind o vreme susținută de NKVD (KGB)! Să îi fi pus rușii condiții din start? Să fie vorba despre elemente „strict secrete”? Cert este că Dan Petrescu a lăsat campioana, Europa League, „visul englezesc” pentru această trupă Kuban Krasnodar (care a folosit 27 de antrenori în ultimii 16 ani!) și va lua, în martie, startul în liga a II-a rusă!

…”Dan Petrescu se duce la mai bine din punct de vedere financiar, dar mai rău fotbalistic”, a sintetizat momentul Andrei Mureșan, bistrițeanul care a jucat șapte partide la Kuban, în campionatul trecut. Clar ca bună-ziua sau ca zăpada care cade acum în umbra Ceahlăului, unde mă aflu. Banii să trăiască! Mai să-l încolo de Liverpool…

…Aș fi vrut să aflu de la respectatul (până în această iarnă) Dan Petrescu ce știe despre Krasnodar, dincolo de vagonul de bani, de potența financiară a patronului care a pus umărul ca orașul vecin Soci să obțină organizarea Olimpiadei Albe din 2014? Cum el, incredibil de secretos, n-a spus nici unde va antrena, am accesat site-urile. Și am aflat lucruri interesante… Kuban, este râul care trece prin Krasnodar. Orașul, fondat de cazaci, are 800.000 de locuitori, un stadion de 30.000 de locuri și se află la o mie de kilometri de Moscova și la nici o sută de kilometri de Marea Neagră. Este una dintre cele mai frumoase localități din Marea Rusie, cu al doilea ritm de dezvoltare după Moscova! Normal, deci, să viseze și cu fotbalul dincolo de divizia secundă. Unde, vrea, nu vrea să recunoască, Dan Petrescu va antrena până va găsi o „filieră occidentală” sau (de ce nu?) va fi dat afară!

2 comentarii

  1. Domnule Mircea M.Ionescu,

    Sunteti putin cam aspru cu Bursucul. Cred insa ca el a gresitm ascuzandu-se de plecarea pe o caruta de bani in divizia a 2-a rusa! In fond, cum bine ati spus, nu i-a furat. Norocul si valoarea lui. Sincer, si eu am ramas masca. Sa vorbesti numai despre visyl tau-Anglia si sa ajungi in B-ul rusesc e prea de tot. Banul este Dumnezeul fotbalului, asta-i adevarul!
    La Multi Ani!

  2. Cu schimbarea asta de directie, de la Londra la Krasnodar, D.Petrescu ne-a reamintit ca e fiu de colonel MFA scolit in stilul sovietic! Vai de tine, Bursucule! Daca aia de la Kuban au schimbat 27 de antrenori in 16 ani, nu te vad prinzand paltonul in 2010 la ei. Ce semeni, aia culegi, „Comunistule”, cum ti se spunea prin Urziceni!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *