Ultimul Circ

…Nu cred să fi existat în lume (atenție, nu doar la noi!), o campanie electorală mai murdară, mai paranoică, buboasă, jegoasă, scârboasă, precum ultima desfășurată în România. Mai exact cea dintre primul și al doilea tur de scrutin. Bătălia finală pentru ciolan între alianța „vechilor” comuniști reeșapați+ultimii trădători de idealuri (cel puțin!), pe de-o parte, și învechitul (după numai cinci ani!) alt președinte care a dezamăgit atât, în celălalt colț al ringului, ce nu-i deloc roz.. N-am să dau numele rivalilor, pentru că, în fapt, nu sunt doar doi candidați, ci infinit mai mulți (moguli, analfabeți îmbogățiți în tranziția dâmbovițeană de două decenii, cameleoni, bancheri de mucava etc), de parcă am urmări „O mie și unul de dalmațieni”. Bătălia nu se dă doar pentru ciolan, pentru alte jafuri, ci și pentru oscioare, mici umbrele de ploaie, un loc călduț sub norii Puterii care nu se mai duc de pe cerul României. Nu mai este un Duel, ci o viermuială urât mirositoare, spurcată. Săbiile cavalerilor au fost înlocuite cu bâte preistorice, moralitatea cu ticăloșia, principiile politice cu trădările în lanț (vechi de 20 de ani, de când denaturăm noțiunile de Democrație și Libertatea de expresie). Nu se mai folosesc argumente, ci lovituri sub centură și împroșcări cu noroi. Nimic nu mai este normal, candidații și cei din spatele lor par scăpați de la Spitalul 9, nu-i deranjează deloc postura… Poporul, în numele căruia se bat toți cu pumnul în piepturile cavernoase, nici nu contează, ce democrație („puterea poporului”)?!, totul e bășcălie. Sărmanul popor nu mai este mințit cu un televizor, ci cu televizoarele, cu câte o bancnotă de 10 lei (!?!), cu excursii, cuptoare cu microunde și tot felul de nemernicii pentru un vot favorabil! Nu se promite (ca peste tot în lume!) în campania electorală, se minte grosolan, se spun povești pentru handicapați, uitându-se nenorocirile, prăpastia (financiară și morală) în care au dus țara cohortele de așa-ziși politicieni de după ’89.

…În acest Bâlci al deșărtăciunilor, în care vor câștiga Păpușarii (nu le dau numele, că e prea lungă lista și n-am spațiu pentru ea!) care mânuiesc cu sfori murdare Marionete așa-zis politice, nici nu mai urmăresc televizorul cu aceleași mincinoase „n” canale (nu unul, ca pe vremuri!). Nici nu mai citesc ziarele. Mai toate maschează aceeași axiomă mizerabilă: se minte, se spurcă vârtos, se denaturează adevărurile și normele morale elementare, de ambele părți! Drept pentru care nici n-am să votez!… Când mi-am mărturisit această libertate de atitudine, un coleg de serviciu m-a taxat: „E o tâmpenie să nu votezi!”. O fi!… Dar, mai tâmpenie mi se pare să votez… Nimic! Să mă mint din nou. M-am amăgit naiv, în noiembrie ’96, că va veni Schimbarea, odată cu „Țapul” (intenționat nu dau nume!). Am plâns, atunci, de fericire, în Piața Universitații, și am decis să mă întorc în țara natală. În nici doi ani, am înțeles că am fost mințit amar. Mi-am notat dezamăgirea în piesa „New York-București, reîntoarcerea niciunde…”. Măcar am scris o piesă… Acum 5 ani, am mai visat o dată în „eterna, fascinanta Românie”. Povești, utopii din „Cetatea Soarelui”… M-a umplut de lehamite și „Piratul”, cu oamenii lui… Am scris la finele anului trecut piesa „Filozofia bășcăliei”… De ce să mai votez? Ca să mai scriu o piesă despre dezamăgire? Ca să mă mint încă și încă o dată?! Să fac pe orbul și să nu văd iarmarocul în care totul se negociază, la tarabă și se vinde pe doi bani, în care trădarea este noua monedă de schimb, într-o Românie (auto)uitată la marginea civilizației?!

3 comentarii

  1. Acum, si dupa circul cu renumararea voturilor, sa speram ca s-a terminat cu „Filozofia Bascaliei”, iar alesii (51%) si invinsii (49%) natiei sa-si dea mainile curate sa salveze tara din marasm! Ca au trecut 20 de ani de cand in loc de Vis ni s-a oferit CIRC!

  2. Circul nu se va termina niciodata in Romania! ade vina sunt asa-zisii politicieni, dar si poporul, care toata viata lui s-a lasat prostit. Probabil ca nu ne este bine daca nu suntem mintiti! cu TELEVIZORUL, cu Tricolorul, cu orice!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *